Ние ви предлагаме

Маршрут "От Тополовград до Вишеград"

          Сакар планина е една от покрайнините на Майка България!

Покрайнина която ако опознаете, ще се запечата в душата ви и ще остави спомени и впечатления завинаги. Тук ще Ви харесат неща които ги няма другаде из България. Ще ви харесат цветовете предимно топли - на изгоряла трева от слънцето, на песъкливата охрена почва, на узрели жита, на тютюневите низи, на кафявия, дори с цвят на кармин загар, по лицата на прибиращите се привечер, от полето местни хора. Ще Ви хареса цвета на черното гъсто вино, на сивата лепкава мъгла през зимата, на приказно ярките цветове през пролетта, на цъфналите диви круши, драка и полски цветя.

Ще усетите уханието на чиста и свежа природа, на окосена трева, на оборски тор и пушек от огнището, на печено месо и диво вино с пелин. 
         Ще се потопите в звуци успокояващи душата, когато привечер се чува звъна на хлопките от прибиращите се животни, това е една цяла полифония. Песента на птиците, жуженето на пчелите, тропота на каруците, нощния лай на кучетата и плача на чакалите в тихата нощ, песента на петела призори и грубите шеги на хората. Допълва ги онова успокояващо многозвучие, когато застанеш сам сред природата и се вгледаш в далечината, без да мислиш и задаваш въпроси. 
Продължаваме със запознанството със загадъчната Мастейра, Авролева, Браница, Сакар
Днес Ви предлагаме маршрут който ще Ви представи северното подножие на планината и билната част на масива на вр.Вишеград.
         Маршрутът е дълъг 19 км. като основно следи пътя от Тополовград до вр. Вишеград - 856м. от него могат да се направят пешеходни отклонения към интересни близки обекти. Желателно е да се ползва водач, познаващ района, както и автомобил, за да се посетят повече забележителности. През летния период е добре да се носят вода и репеленти против насекоми.
Южно от Тополовград, от главния път Тополовград – Харманли се прави отбивка и през м. Корията, любимо место за разходки и спорт на тополовградчани, след изкачване се достига вр. Гума. Под него се намира старата хижа на Горско стопанство – Тополовград. 
        Маршрутът продължава с изкачване по страничен рид на главното било. Отляво са вр. Караборун (599 м) и вр. Карталка (573 м), последният само на 300-400 м. от шосето, увенчан от големи гранитни скали, които приличат на изправен орел, от тях се открива красива панорама към масива на вр.Вишеград и северното подножие на планината. 
       Пешеходни отклонения. 
       По горски път в ляво от вр. Карталка може да се отиде до скалните образувания в местностите Бръснарския стол и Казанките 
Природната забележителност „Бръснарският стол” (50 дка) е създадена с цел опазване на скално образувание. Обявена е през 1974 г. Скалното образование е разположено сред дъбова и липова гора на около 500 м. от горския път който отива за с.Планиново. За Бръснарския стол в района се носят много легенди свързани със хайдушките времена, иманета и геройски подвизи. 
Водопадите по Здравчевско дере – Казанките - Южно от вр. Карталка се поема по горския път за с. Планиново и се слиза към долината на Здравчевско дере и м. Куза. Вляво на пътя има отбивка за красивата местност Казанките. По нея се излиза на горска нива с хранилка и през горска просека се прави спускане към р. Здравчевско дере в м. Казанките. Реката е образувала поредица от прагове, малки водопади и каменни котли в коритото си, изваяла ги е в здравия гранит и е оформила малка каскада, дълга около километър, край която има приятни места за отдих. Често през юли реката пресъхва, но през пролетта и началото на лятото мястото е приказно красиво. 
       Вдясно по пътя за вр.Вишеград има и отбивка за м. Бакалов кладенец 2.5 км., където има останки от няколко долмена и погребални камери.
       След вр. Карталка маршрута продължава с изкачване към Писания камък - местност с група гранитни канари, наречени така заради паметната плоча, поставена на най-голямата скала в чест на строителите на пътя Тополовград – вр. Вишеград през 1936 -1938 г. Писания камък и скалния комплекс източно от него са скален култов религиозен обект на древните обитатели на Сакар планина. От Писания камък се открива красива панорама към масива на вр.Вишеград и източната част на Сакар планина. 
След това маршрута започва стръмно изкачване към масива на вр. Вишеград. Вдясно е вр. Байряка, а от ляво - дълбоката долина на р. Здравчевско дере. 
        Вдясно от пътя преди да се достигне билото на планината може да отбиете по горски път покрай който се намира чешмата Хайдут бунар, продължавате по пътя и около след 1 км. достигате до скалния комплекс Гарванов камък от който се открива пленяваща гледка към северозападната част на Сакар планина и землищата на с.Сакарци и с.Хлябово. 
        По асфалтовия път скоро се стига и до билото на планината при разклона “Малката звезда” а малко след това се откриват обширните поляни пред първенеца на Сакар - вр. Вишеград (856 м.). Достъпът до върха е ограничен, защото там има поделение на Българската армия. На вр. Вишеград има и останки от тракийска гробница и голяма крепост, място което ако се проучи може да пренапише древната история на Тракия. 
       Горски пътища заобикалят първенеца от северната и от южната му страна и излизат на шосето за селата Дервишка могила и Планиново. Други горски пътеки водят към селата Костур и Лисово. С водач може да се посетят местностите Станчово пладнище, Орлови скали и Големия здравец в северното подножие на вр. Вишеград. 
       Преди това от тъй наречения разклон Малката звезда може да направите отбивка в дясно за да достигнете до два долмена разположени в местн.Мангър тепе. За да стигнете до тях се движите три км. по макадамов път в лошо състояние, долмените се намират покрай самия път на разстояние 400м. един от друг.
Връщате се обратно до асфалтовия път и по него се прибирате към Тополовград.