Ние ви предлагаме

Маршрут 3 "Хайдушкия манастир"

Тополовград – с. Орешник – вр. Дамкая - м. Черните скали – м. Петкова чешма - с. Капитан Петко войвода - с. Мрамор – пещера Бабини бозки – пещера Дрънчи дупка – мраморна кариера – с.Устрем - манастир “Св. Троица “– с. Княжево – Сремски пролом - с.Срем– с. Синапово – Тополовград

 

Времетраене: 6 -7 часа

Описание:

     Препоръчително е този маршрут да се извърши с автомобил, в комбинация с пешеходни преходи до забележителности. От Тополовград по шосе в югоизточна посока се стига до с. Орешник.

     От края на селото, след гробищата, по коларски път в обезлесен терен се поема на юг, към Сакар планина. След първите планински хълмове пътят завива на изток и след изкачване на склон се стига до седловина, откъдето се отива в м. Черните скали с интересен скален комплекс /геоложки феномен/. Пешеходният преход до тях е 3 часа. Препоръчва се използването на водач или упътване от местни хора.

     По маршрут 3 от м. Черните скали се прави връщане обратно до седловината и по горски път се поема към вр. Дамкая, който се издига над селата Орешник и Мрамор. От него се окрива панорама към Сакар, долината на р. Тунджа, Манастирските възвишения и Елховското поле. Там са открити каменни фигурки на тракийската Богиня-майка. От върха се спускат няколко пътеки към с. Орешник. 

 маршрут 3. - продължава към с. Мрамор.

     От с. Мрамор може да се направи пешеходен преход до карстовия район  югоизточно от него, както и до манастира „Св. Троица”.

     От южния край на селото се поема към платото Дрънчи дупка, стига се до малка седловина и се слиза в долината на р. Здравчевско дере. Горска пътека води до реката, пресича я и продължава по десния й бряг. След около 500 м. реката се пресича и след стотина метра отново се минава на десния й бряг, където е входът на пещера “Бабини бозки “.

     От пещерата започва 400-500 м стръмно изкачване към билото на варовиковото плато Дрънчи дупка, обрасло с драка, келяв габър, червена хвойна и кукуч. Почти на самото било се намира пропастната пещера „Сухата Дрънчи дупка”, дълбока 85 м. и дълга 257 м. Маршрутът продължава по военен окоп по цялото било на платото до малък бункер в югоизточния му край. Оттам има стръмно спускане до близката мраморна кариера, върви се около 400 м по асфалтов път, прави се завой на изток и по горска пътека със стръмни участъци се стига до долината на р. Манастирска и манастира „Св. Троица”. Но преди да се стигне до манастира, на пътеката, на около 400 м. над реката, се намира скалната църква „Вехтата църква” или Караколювата дупка.      

      Маршрут 3 продължава (с автомобил) към долината на р. Тунджа и с. Срем.

      Маршрут 3 продължава по живописния Сремски пролом на р. Тунджа, който започва южно от с. Княжево. Проломът е тесен между 100 и 200 м, със стръмни голи склонове и с каменисто и неравно речно корито. Широчината на реката достига 60 м, средната дълбочина - 2 м. В района има възможности за лагеруване, риболов, наблюдения на птици, а край шосето в пролома - места за настаняване и хранене.

     Следващото село по Маршрут 3 е Княжево. Край него в местн.»Татармаша» се проучва голям Тракийски владетелски дом от Елинистичната епоха.

     По маршрут 3 следва посещение на близкото с. Синапово. От Синапово има шосеен път за Тополовград, където завършва  маршрутът.