Ние ви предлагаме

Маршрут 1 "Светилище на слънцето"

Маршрут 1 : гр.Тополовград - Тракийско скално светилище на Слънцето и Тракийска и късноантична крепост Палеокастро (2.5 км) - с. Сакарци (6 км) – долмени: Жельов гьол, Капаклийка и Клифтинова нива.

     Описание на маршрута: По този интересен маршрут Вие ще се запознаете  със забележителностите на Тополовград, като посетите местния музей, интересни православни храмове, паметника на Христос Спасител, орнитоложкия център.

     Ще усетите силата и енергията на природата като се изкачите на скалното тракийско светилище и крепост при вр.Палеокастро – 424м. на 2.5 км. Югозападно от Тополовград.

     Красотата на Сакар планина ще ви омая при прехода ви до красивото сгушено в планината с.Сакарци, което се намира на 6 км. югозападно от Тополовград.

     От с.Сакарци може да посетите три от сравнително добре запазените долмени в Сакар планина. Преди селото в дясно поемате по черен път в югозападна посока, като постепенно достигате до подножната част на главия масив, там пътя завива в източна посока, като следи подножието. След около 2 км. достигате до долмена Жельов гьол. Долмена е сред гъста гора, добре е да имате водач, който познава района. Продължавате по пътя и след около 1 км. достигате до останки от голям двукамерен долмен, на около 300 м в североиточна посока до саме пътя пък се намира двукамерния долмен в местн.Капаклийка. Разходката продължавате като се движите по горския път който пресича две горски ниви, малко след това завивате на дясно, достигате до малко дере и след кратко изкачване достигате до Клифтинова нива. На около 200 м. в южна посока покрай горски път се намира двукамерен долмен. Следва връщане в с.Сакарци.

     Този маршрут може да бъде преодолян пеш за около 7 часа, но може да бъде преминат и с автомобил с висока проходимост.