Ние ви предлагаме

Маршрут "Източен Сакар и Долна Тунджа"

Тополовград – с. Устрем – с. Планиново – с. Дервишка могила – с. Студена – с. Радовец - Защитена местност “Ждрелото на р. Тунджа” (Даркая) – с. Радовец – Тополовград

Описание на маршрута:

Маршрутът е подходящ за автомобил с висока проходимост в комбинация с пешеходни преходи.

След с. Устрем започва изкачване към високата част на Сакар по шосето за с. Планиново.

     След с. Планиново маршрута продължава със стръмно изкачване през борова гора към билото на планината и след два километра се достига разклона за с. Дервишка могила и пътя за вр. Вишеград.

       От с. Дервишка могила се поема по прекия асфалтов път за с. Студена (5 км) Преди с. Студена, вляво от пътя се намират аязмо и параклис “Живоприемний източник”.

Следваща точка от маршрута е съседното село Радовец.

     По маршрут 4 от с. Радовец се поема в източна посока към р. Тунджа, по стария път за рудник Лесово, подходящ само за автомобили с висока проходимост. Минава се край язовир в източния край на селото, следват слизане в близкото дере и изкачване на хълм към м. Капаклия, където има останки от долмени. След спускане по хълма, в края на билото се стига до гранитни грамади, от които се открива величествената и красива панорама на Долнотунджанския пролом. До р. Тунджа се стига по два пътя. От с.Радовец ако желаете може да посетите и скалните църкви в с.Михалич и с.Маточина, крепостта Букелон, лековития извор Солената вода, дивата природа на долината на р.Фишера.

Маршрут 4 завършва в Тополовград (по шосе през с. Радовец)